moderated browsing with Firefox 89


Mario
 

on occasion, I will use Firefox to browse a website, and recently it was upgraded to version 89.0. now I find that after starting FF and browsing to a website using JAWS 2020,I am not able to navigate any website even though it's home page is open.

has anyone experience this, and any fixes for this problem? and please don't tell me to use another browser.


Milton Ota
 

I suspect your problem is not the browser at all, it probably has to do with the version of JAWS that you are running, as you say you are suing JAWS 2020.

-----Original Message-----
From: main@jfw.groups.io <main@jfw.groups.io> On Behalf Of Mario
Sent: Friday, June 4, 2021 11:11 AM
To: main@jfw.groups.io
Subject: browsing with Firefox 89

on occasion, I will use Firefox to browse a website, and recently it was upgraded to version 89.0. now I find that after starting FF and browsing to a website using JAWS 2020,I am not able to navigate any website even though it's home page is open.

has anyone experience this, and any fixes for this problem? and please don't tell me to use another browser.


Richard Turner
 

Mario,
I just launch Firefox for the first time after their update to 89.0.
There were a couple of dialogs I had to get through about making it my default browser; which I chose not at this time, and something about a theme, which I also said not now.

Then, with Jaws 2021, web pages loaded quickly and normally.
I unloaded 2021 and loaded Jaws 2020 and found the browser less responsive.
It took much longer before a web site was ready but then I could navigate the same as always.
Sometimes, I have to tab at least once before a web page behaves correctly for some reason.

I usually use Edge.



Richard
Software means never having to say you're finished

Web site: www.turner42.com

-----Original Message-----
From: main@jfw.groups.io <main@jfw.groups.io> On Behalf Of Mario
Sent: Friday, June 4, 2021 9:11 AM
To: main@jfw.groups.io
Subject: browsing with Firefox 89

on occasion, I will use Firefox to browse a website, and recently it was upgraded to version 89.0. now I find that after starting FF and browsing to a website using JAWS 2020,I am not able to navigate any website even though it's home page is open.

has anyone experience this, and any fixes for this problem? and please don't tell me to use another browser.


Soronel Haetir
 

I am experiencing exactly the issue you describe. I took the time to
examine the UIA tree with an accessibility test tool and while the
menu and toolbar buttons show up as normal there is simply no node for
the page content.

On 6/4/21, Mario <mrb620@hotmail.com> wrote:
on occasion, I will use Firefox to browse a website, and recently it was
upgraded to version 89.0. now I find that after starting FF and browsing
to a website using JAWS 2020,I am not able to navigate any website even
though it's home page is open.

has anyone experience this, and any fixes for this problem? and please
don't tell me to use another browser.






--
Soronel Haetir
soronel.haetir@gmail.com


Daniel Wolak
 

I am by no means an expert, but assuming this issue is the same Mozilla is already aware of this and there are several comments that explain the issue in more detail.

A possible fix is also mentioned.

See here:

https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=1714212


Hth a bit,


Daniel

On 2021-06-04 12:32 p.m., Soronel Haetir wrote:
I am experiencing exactly the issue you describe. I took the time to
examine the UIA tree with an accessibility test tool and while the
menu and toolbar buttons show up as normal there is simply no node for
the page content.


On 6/4/21, Mario <mrb620@hotmail.com> wrote:
on occasion, I will use Firefox to browse a website, and recently it was
upgraded to version 89.0. now I find that after starting FF and browsing
to a website using JAWS 2020,I am not able to navigate any website even
though it's home page is open.

has anyone experience this, and any fixes for this problem? and please
don't tell me to use another browser.







Soronel Haetir
 

I did the 'refresh' offered as part of Firefox's troubleshooting mode
and now it works again. And yes, this is 89.0.

On 6/4/21, Daniel Wolak <danielwolak97@hotmail.com> wrote:
I am by no means an expert, but assuming this issue is the same Mozilla
is already aware of this and there are several comments that explain the
issue in more detail.

A possible fix is also mentioned.

See here:

https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=1714212


Hth a bit,


Daniel


On 2021-06-04 12:32 p.m., Soronel Haetir wrote:
I am experiencing exactly the issue you describe. I took the time to
examine the UIA tree with an accessibility test tool and while the
menu and toolbar buttons show up as normal there is simply no node for
the page content.


On 6/4/21, Mario <mrb620@hotmail.com> wrote:
on occasion, I will use Firefox to browse a website, and recently it was
upgraded to version 89.0. now I find that after starting FF and browsing
to a website using JAWS 2020,I am not able to navigate any website even
though it's home page is open.

has anyone experience this, and any fixes for this problem? and please
don't tell me to use another browser.










--
Soronel Haetir
soronel.haetir@gmail.com


Richard Turner
 

Good to know.
So, maybe it isn't Firefox but something else on people's systems.

It sounds like others are having similar issues.



Richard
Software means never having to say you're finished

Web site: www.turner42.com

-----Original Message-----
From: main@jfw.groups.io <main@jfw.groups.io> On Behalf Of Soronel Haetir
Sent: Friday, June 4, 2021 9:42 AM
To: main@jfw.groups.io
Subject: Re: browsing with Firefox 89

I did the 'refresh' offered as part of Firefox's troubleshooting mode and now it works again. And yes, this is 89.0.

On 6/4/21, Daniel Wolak <danielwolak97@hotmail.com> wrote:
I am by no means an expert, but assuming this issue is the same
Mozilla is already aware of this and there are several comments that
explain the issue in more detail.

A possible fix is also mentioned.

See here:

https://na01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fbugzi
lla.mozilla.org%2Fshow_bug.cgi%3Fid%3D1714212&amp;data=04%7C01%7C%7C6b
5474c1ff9d4c01986308d92777a219%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%
7C0%7C637584217029042654%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiL
CJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&amp;sdata=gceGbaJ
IWR7aVl3TeJa44c%2BNYXP9XYJ8n2HgEF5iK2o%3D&amp;reserved=0


Hth a bit,


Daniel


On 2021-06-04 12:32 p.m., Soronel Haetir wrote:
I am experiencing exactly the issue you describe. I took the time to
examine the UIA tree with an accessibility test tool and while the
menu and toolbar buttons show up as normal there is simply no node
for the page content.


On 6/4/21, Mario <mrb620@hotmail.com> wrote:
on occasion, I will use Firefox to browse a website, and recently it
was upgraded to version 89.0. now I find that after starting FF and
browsing to a website using JAWS 2020,I am not able to navigate any
website even though it's home page is open.

has anyone experience this, and any fixes for this problem? and
please don't tell me to use another browser.











--
Soronel Haetir
soronel.haetir@gmail.com


Lino Morales <linomorales001@...>
 

Well your best bet is use JAWS 2021. If you can't afford to upgrade yes you should use another browser such as Edge chromium. Sorry, but you run into these things when someone is still running older versions of JAWS.

On 6/4/2021 12:11 PM, Mario wrote:
on occasion, I will use Firefox to browse a website, and recently it was upgraded to version 89.0. now I find that after starting FF and browsing to a website using JAWS 2020,I am not able to navigate any website even though it's home page is open.

has anyone experience this, and any fixes for this problem? and please don't tell me to use another browser.





Soronel Haetir
 

I really don't understand what's going on. After restarting after the
mentioned refresh FF stopped working again, I had to redo the Help ->
Troubleshooting -> Restart -> Refresh cycle for FF to work again.

And unfortunately, in whatever mode this is FF won't actually tell me
what extensions/plugins are installed so it is very difficult to try
messing with them to figure out where the problem is.

On 6/4/21, Richard Turner <richardturner42@outlook.com> wrote:
Good to know.
So, maybe it isn't Firefox but something else on people's systems.

It sounds like others are having similar issues.



Richard
Software means never having to say you're finished

Web site: www.turner42.com



-----Original Message-----
From: main@jfw.groups.io <main@jfw.groups.io> On Behalf Of Soronel Haetir
Sent: Friday, June 4, 2021 9:42 AM
To: main@jfw.groups.io
Subject: Re: browsing with Firefox 89

I did the 'refresh' offered as part of Firefox's troubleshooting mode and
now it works again. And yes, this is 89.0.

On 6/4/21, Daniel Wolak <danielwolak97@hotmail.com> wrote:
I am by no means an expert, but assuming this issue is the same
Mozilla is already aware of this and there are several comments that
explain the issue in more detail.

A possible fix is also mentioned.

See here:

https://na01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fbugzi
lla.mozilla.org%2Fshow_bug.cgi%3Fid%3D1714212&amp;data=04%7C01%7C%7C6b
5474c1ff9d4c01986308d92777a219%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%
7C0%7C637584217029042654%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiL
CJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&amp;sdata=gceGbaJ
IWR7aVl3TeJa44c%2BNYXP9XYJ8n2HgEF5iK2o%3D&amp;reserved=0


Hth a bit,


Daniel


On 2021-06-04 12:32 p.m., Soronel Haetir wrote:
I am experiencing exactly the issue you describe. I took the time to
examine the UIA tree with an accessibility test tool and while the
menu and toolbar buttons show up as normal there is simply no node
for the page content.


On 6/4/21, Mario <mrb620@hotmail.com> wrote:
on occasion, I will use Firefox to browse a website, and recently it
was upgraded to version 89.0. now I find that after starting FF and
browsing to a website using JAWS 2020,I am not able to navigate any
website even though it's home page is open.

has anyone experience this, and any fixes for this problem? and
please don't tell me to use another browser.











--
Soronel Haetir
soronel.haetir@gmail.com










--
Soronel Haetir
soronel.haetir@gmail.com


Richard Turner
 

Remind me again, is this Jaws 2020?




Richard
Software means never having to say you're finished

Web site: www.turner42.com

-----Original Message-----
From: main@jfw.groups.io <main@jfw.groups.io> On Behalf Of Soronel Haetir
Sent: Friday, June 4, 2021 10:56 AM
To: main@jfw.groups.io
Subject: Re: browsing with Firefox 89

I really don't understand what's going on. After restarting after the mentioned refresh FF stopped working again, I had to redo the Help -> Troubleshooting -> Restart -> Refresh cycle for FF to work again.

And unfortunately, in whatever mode this is FF won't actually tell me what extensions/plugins are installed so it is very difficult to try messing with them to figure out where the problem is.

On 6/4/21, Richard Turner <richardturner42@outlook.com> wrote:
Good to know.
So, maybe it isn't Firefox but something else on people's systems.

It sounds like others are having similar issues.



Richard
Software means never having to say you're finished

Web site:
https://na01.safelinks.protection.outlook.com/?url=http%3A%2F%2Fwww.tu
rner42.com%2F&amp;data=04%7C01%7C%7Cba6d911f356744af756908d927820bb1%7
C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637584261763110201%7CUnkno
wn%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiL
CJXVCI6Mn0%3D%7C1000&amp;sdata=Owqw%2BXU4A1Idls9Yv84WVtvSAG2MsaBHdnjK8
PT2HG0%3D&amp;reserved=0



-----Original Message-----
From: main@jfw.groups.io <main@jfw.groups.io> On Behalf Of Soronel
Haetir
Sent: Friday, June 4, 2021 9:42 AM
To: main@jfw.groups.io
Subject: Re: browsing with Firefox 89

I did the 'refresh' offered as part of Firefox's troubleshooting mode
and now it works again. And yes, this is 89.0.

On 6/4/21, Daniel Wolak <danielwolak97@hotmail.com> wrote:
I am by no means an expert, but assuming this issue is the same
Mozilla is already aware of this and there are several comments that
explain the issue in more detail.

A possible fix is also mentioned.

See here:

https://na01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fbugz
i
lla.mozilla.org%2Fshow_bug.cgi%3Fid%3D1714212&amp;data=04%7C01%7C%7C6
b
5474c1ff9d4c01986308d92777a219%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1
%
7C0%7C637584217029042654%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAi
L
CJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&amp;sdata=gceGba
J
IWR7aVl3TeJa44c%2BNYXP9XYJ8n2HgEF5iK2o%3D&amp;reserved=0


Hth a bit,


Daniel


On 2021-06-04 12:32 p.m., Soronel Haetir wrote:
I am experiencing exactly the issue you describe. I took the time to
examine the UIA tree with an accessibility test tool and while the
menu and toolbar buttons show up as normal there is simply no node
for the page content.


On 6/4/21, Mario <mrb620@hotmail.com> wrote:
on occasion, I will use Firefox to browse a website, and recently
it was upgraded to version 89.0. now I find that after starting FF
and browsing to a website using JAWS 2020,I am not able to navigate
any website even though it's home page is open.

has anyone experience this, and any fixes for this problem? and
please don't tell me to use another browser.











--
Soronel Haetir
soronel.haetir@gmail.com











--
Soronel Haetir
soronel.haetir@gmail.com


JM Casey
 

That may be true, but I wouldn't automatically assume problems are occurring because of an older JAWS version. Many of us are not using the latest JFW and most things work just fine, and there is often something you can do on the application end of things to make stuff work better. In this case, I don't think the problems with Firefox are related to jAWS in any way -- but I'll know for sure within a few days, probably.

-----Original Message-----
From: main@jfw.groups.io <main@jfw.groups.io> On Behalf Of Lino Morales
Sent: June 4, 2021 01:42 PM
To: main@jfw.groups.io
Subject: Re: browsing with Firefox 89

Well your best bet is use JAWS 2021. If you can't afford to upgrade yes you should use another browser such as Edge chromium. Sorry, but you run into these things when someone is still running older versions of JAWS.

On 6/4/2021 12:11 PM, Mario wrote:
on occasion, I will use Firefox to browse a website, and recently it
was upgraded to version 89.0. now I find that after starting FF and
browsing to a website using JAWS 2020,I am not able to navigate any
website even though it's home page is open.

has anyone experience this, and any fixes for this problem? and please
don't tell me to use another browser.






Mario
 

Soronel, I don't think the reset/refresh procedure is meant as a permanent fix. it is there for troubleshooting purposes.

-------- Original Message --------
From: Soronel Haetir [mailto:soronel.haetir@gmail.com]
Subject: browsing with Firefox 89
Date: Friday, June 4, 2021, 1:56 PM
To: main@jfw.groups.io
I really don't understand what's going on. After restarting after the
mentioned refresh FF stopped working again, I had to redo the Help ->
Troubleshooting -> Restart -> Refresh cycle for FF to work again.

And unfortunately, in whatever mode this is FF won't actually tell me
what extensions/plugins are installed so it is very difficult to try
messing with them to figure out where the problem is.

On 6/4/21, Richard Turner <richardturner42@outlook.com> wrote:
Good to know.
So, maybe it isn't Firefox but something else on people's systems.

It sounds like others are having similar issues.



Richard
Software means never having to say you're finished

Web site: www.turner42.com



-----Original Message-----
From: main@jfw.groups.io <main@jfw.groups.io> On Behalf Of Soronel Haetir
Sent: Friday, June 4, 2021 9:42 AM
To: main@jfw.groups.io
Subject: Re: browsing with Firefox 89

I did the 'refresh' offered as part of Firefox's troubleshooting mode and
now it works again. And yes, this is 89.0.

On 6/4/21, Daniel Wolak <danielwolak97@hotmail.com> wrote:
I am by no means an expert, but assuming this issue is the same
Mozilla is already aware of this and there are several comments that
explain the issue in more detail.

A possible fix is also mentioned.

See here:

https://na01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fbugzi
lla.mozilla.org%2Fshow_bug.cgi%3Fid%3D1714212&amp;data=04%7C01%7C%7C6b
5474c1ff9d4c01986308d92777a219%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%
7C0%7C637584217029042654%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiL
CJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&amp;sdata=gceGbaJ
IWR7aVl3TeJa44c%2BNYXP9XYJ8n2HgEF5iK2o%3D&amp;reserved=0


Hth a bit,


Daniel


On 2021-06-04 12:32 p.m., Soronel Haetir wrote:
I am experiencing exactly the issue you describe. I took the time to
examine the UIA tree with an accessibility test tool and while the
menu and toolbar buttons show up as normal there is simply no node
for the page content.


On 6/4/21, Mario <mrb620@hotmail.com> wrote:
on occasion, I will use Firefox to browse a website, and recently it
was upgraded to version 89.0. now I find that after starting FF and
browsing to a website using JAWS 2020,I am not able to navigate any
website even though it's home page is open.

has anyone experience this, and any fixes for this problem? and
please don't tell me to use another browser.
















--
Soronel Haetir
soronel.haetir@gmail.com


Richard Turner
 

Mario,
I'm copying your message from the other thread as that may solve his issue too. It certainly vastly sped up how well Firefox 89 works with Jaws 2020 on my system and I think helped a little with Jaws 2021 which worked better anyway, but this fix seems to do the trick:
Original message from Mario:
Richard and all, I am using the latest version of JAWS 2020, and cannot upgrade to 2021 yet. I've also tried NVDA and Narrator and still have no access. however, I red the discussion and possible fix/work around at the following thread:

https://na01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fbugzilla.mozilla.org%2Fshow_bug.cgi%3Fid%3D1714212&;data=04%7C01%7C%7Ce50fe1c4473a421aaf2608d9279cdd4a%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637584376937722832%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&amp;sdata=lHtLwuQDn99vfXaGQy3t%2BjW49NKnFOwwhZceERIqlQs%3D&amp;reserved=0

1. Start Firefox.
2. Enter the address about:config in the address bar.
3. Accept the warning.
4. In the search box, enter the word skeleton 5. In the table below, browser.startup.preXulSkeletonUI should appear and it will have a value of true. Press the Toggle button to set it to false.
6. Restart Firefox.

this works, as I now can use JAWS, NVDA or Narrator with Firefox as if there wasn't any problem.

I don't know exactly what the feature does, but it was mentioned that it might have been left on true unintentionally before releasing FF 89.0.


Richard
Software means never having to say you're finished

Web site: www.turner42.com

-----Original Message-----
From: main@jfw.groups.io <main@jfw.groups.io> On Behalf Of Mario
Sent: Friday, June 4, 2021 2:17 PM
To: main@jfw.groups.io
Subject: Re: browsing with Firefox 89

Soronel, I don't think the reset/refresh procedure is meant as a permanent fix. it is there for troubleshooting purposes.


-------- Original Message --------
From: Soronel Haetir [mailto:soronel.haetir@gmail.com]
Subject: browsing with Firefox 89
Date: Friday, June 4, 2021, 1:56 PM
To: main@jfw.groups.io
I really don't understand what's going on. After restarting after the
mentioned refresh FF stopped working again, I had to redo the Help ->
Troubleshooting -> Restart -> Refresh cycle for FF to work again.

And unfortunately, in whatever mode this is FF won't actually tell me
what extensions/plugins are installed so it is very difficult to try
messing with them to figure out where the problem is.

On 6/4/21, Richard Turner <richardturner42@outlook.com> wrote:
Good to know.
So, maybe it isn't Firefox but something else on people's systems.

It sounds like others are having similar issues.



Richard
Software means never having to say you're finished

Web site: https://na01.safelinks.protection.outlook.com/?url=http%3A%2F%2Fwww.turner42.com%2F&;data=04%7C01%7C%7C62efcf1c8c954d4f332508d9279e13a0%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637584382150000658%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&amp;sdata=XddCysnFD%2FtOw33n9ofM4Om4o2SM58BZCYQPfTKj88M%3D&amp;reserved=0



-----Original Message-----
From: main@jfw.groups.io <main@jfw.groups.io> On Behalf Of Soronel Haetir
Sent: Friday, June 4, 2021 9:42 AM
To: main@jfw.groups.io
Subject: Re: browsing with Firefox 89

I did the 'refresh' offered as part of Firefox's troubleshooting mode and
now it works again. And yes, this is 89.0.

On 6/4/21, Daniel Wolak <danielwolak97@hotmail.com> wrote:
I am by no means an expert, but assuming this issue is the same
Mozilla is already aware of this and there are several comments that
explain the issue in more detail.

A possible fix is also mentioned.

See here:

https://na01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fbugzi
lla.mozilla.org%2Fshow_bug.cgi%3Fid%3D1714212&amp;data=04%7C01%7C%7C6b
5474c1ff9d4c01986308d92777a219%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%
7C0%7C637584217029042654%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiL
CJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&amp;sdata=gceGbaJ
IWR7aVl3TeJa44c%2BNYXP9XYJ8n2HgEF5iK2o%3D&amp;reserved=0


Hth a bit,


Daniel


On 2021-06-04 12:32 p.m., Soronel Haetir wrote:
I am experiencing exactly the issue you describe. I took the time to
examine the UIA tree with an accessibility test tool and while the
menu and toolbar buttons show up as normal there is simply no node
for the page content.


On 6/4/21, Mario <mrb620@hotmail.com> wrote:
on occasion, I will use Firefox to browse a website, and recently it
was upgraded to version 89.0. now I find that after starting FF and
browsing to a website using JAWS 2020,I am not able to navigate any
website even though it's home page is open.

has anyone experience this, and any fixes for this problem? and
please don't tell me to use another browser.
















--
Soronel Haetir
soronel.haetir@gmail.com


JM Casey
 

It does exactly what it says -- refreshes and resets. It might be a fix in certain situations, if elements of the browser get corrupted for isntance. It has happened on occasion that either just before or after an update things get really slow with this browser -- a refresh has occasionally resolved this issue. It may be related to the personal user experience and how one uses the browser.

-----Original Message-----
From: main@jfw.groups.io <main@jfw.groups.io> On Behalf Of Mario
Sent: June 4, 2021 05:17 PM
To: main@jfw.groups.io
Subject: Re: browsing with Firefox 89

Soronel, I don't think the reset/refresh procedure is meant as a permanent fix. it is there for troubleshooting purposes.


-------- Original Message --------
From: Soronel Haetir [mailto:soronel.haetir@gmail.com]
Subject: browsing with Firefox 89
Date: Friday, June 4, 2021, 1:56 PM
To: main@jfw.groups.io
I really don't understand what's going on. After restarting after the
mentioned refresh FF stopped working again, I had to redo the Help ->
Troubleshooting -> Restart -> Refresh cycle for FF to work again.

And unfortunately, in whatever mode this is FF won't actually tell me
what extensions/plugins are installed so it is very difficult to try
messing with them to figure out where the problem is.

On 6/4/21, Richard Turner <richardturner42@outlook.com> wrote:
Good to know.
So, maybe it isn't Firefox but something else on people's systems.

It sounds like others are having similar issues.



Richard
Software means never having to say you're finished

Web site: www.turner42.com



-----Original Message-----
From: main@jfw.groups.io <main@jfw.groups.io> On Behalf Of Soronel Haetir
Sent: Friday, June 4, 2021 9:42 AM
To: main@jfw.groups.io
Subject: Re: browsing with Firefox 89

I did the 'refresh' offered as part of Firefox's troubleshooting mode and
now it works again. And yes, this is 89.0.

On 6/4/21, Daniel Wolak <danielwolak97@hotmail.com> wrote:
I am by no means an expert, but assuming this issue is the same
Mozilla is already aware of this and there are several comments that
explain the issue in more detail.

A possible fix is also mentioned.

See here:

https://na01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fbugzi
lla.mozilla.org%2Fshow_bug.cgi%3Fid%3D1714212&amp;data=04%7C01%7C%7C6b
5474c1ff9d4c01986308d92777a219%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%
7C0%7C637584217029042654%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiL
CJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&amp;sdata=gceGbaJ
IWR7aVl3TeJa44c%2BNYXP9XYJ8n2HgEF5iK2o%3D&amp;reserved=0


Hth a bit,


Daniel


On 2021-06-04 12:32 p.m., Soronel Haetir wrote:
I am experiencing exactly the issue you describe. I took the time to
examine the UIA tree with an accessibility test tool and while the
menu and toolbar buttons show up as normal there is simply no node
for the page content.


On 6/4/21, Mario <mrb620@hotmail.com> wrote:
on occasion, I will use Firefox to browse a website, and recently it
was upgraded to version 89.0. now I find that after starting FF and
browsing to a website using JAWS 2020,I am not able to navigate any
website even though it's home page is open.

has anyone experience this, and any fixes for this problem? and
please don't tell me to use another browser.
















--
Soronel Haetir
soronel.haetir@gmail.com


Mario
 

thanks to Daniel Wolak for the URL to the discussion.

-------- Original Message --------
From: Richard Turner [mailto:richardturner42@outlook.com]
Subject: browsing with Firefox 89
Date: Friday, June 4, 2021, 5:28 PM
To: main@jfw.groups.io <main@jfw.groups.io>
Mario,
I'm copying your message from the other thread as that may solve his issue too. It certainly vastly sped up how well Firefox 89 works with Jaws 2020 on my system and I think helped a little with Jaws 2021 which worked better anyway, but this fix seems to do the trick:
Original message from Mario:
Richard and all, I am using the latest version of JAWS 2020, and cannot upgrade to 2021 yet. I've also tried NVDA and Narrator and still have no access. however, I red the discussion and possible fix/work around at the following thread:

https://na01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fbugzilla.mozilla.org%2Fshow_bug.cgi%3Fid%3D1714212&;data=04%7C01%7C%7Ce50fe1c4473a421aaf2608d9279cdd4a%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637584376937722832%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&amp;sdata=lHtLwuQDn99vfXaGQy3t%2BjW49NKnFOwwhZceERIqlQs%3D&amp;reserved=0

1. Start Firefox.
2. Enter the address about:config in the address bar.
3. Accept the warning.
4. In the search box, enter the word skeleton 5. In the table below, browser.startup.preXulSkeletonUI should appear and it will have a value of true. Press the Toggle button to set it to false.
6. Restart Firefox.

this works, as I now can use JAWS, NVDA or Narrator with Firefox as if there wasn't any problem.

I don't know exactly what the feature does, but it was mentioned that it might have been left on true unintentionally before releasing FF 89.0.


Richard
Software means never having to say you're finished

Web site: www.turner42.com



-----Original Message-----
From: main@jfw.groups.io <main@jfw.groups.io> On Behalf Of Mario
Sent: Friday, June 4, 2021 2:17 PM
To: main@jfw.groups.io
Subject: Re: browsing with Firefox 89

Soronel, I don't think the reset/refresh procedure is meant as a permanent fix. it is there for troubleshooting purposes.


-------- Original Message --------
From: Soronel Haetir [mailto:soronel.haetir@gmail.com]
Subject: browsing with Firefox 89
Date: Friday, June 4, 2021, 1:56 PM
To: main@jfw.groups.io
I really don't understand what's going on. After restarting after the
mentioned refresh FF stopped working again, I had to redo the Help ->
Troubleshooting -> Restart -> Refresh cycle for FF to work again.

And unfortunately, in whatever mode this is FF won't actually tell me
what extensions/plugins are installed so it is very difficult to try
messing with them to figure out where the problem is.

On 6/4/21, Richard Turner <richardturner42@outlook.com> wrote:
Good to know.
So, maybe it isn't Firefox but something else on people's systems.

It sounds like others are having similar issues.



Richard
Software means never having to say you're finished

Web site: https://na01.safelinks.protection.outlook.com/?url=http%3A%2F%2Fwww.turner42.com%2F&;data=04%7C01%7C%7C62efcf1c8c954d4f332508d9279e13a0%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637584382150000658%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&amp;sdata=XddCysnFD%2FtOw33n9ofM4Om4o2SM58BZCYQPfTKj88M%3D&amp;reserved=0



-----Original Message-----
From: main@jfw.groups.io <main@jfw.groups.io> On Behalf Of Soronel Haetir
Sent: Friday, June 4, 2021 9:42 AM
To: main@jfw.groups.io
Subject: Re: browsing with Firefox 89

I did the 'refresh' offered as part of Firefox's troubleshooting mode and
now it works again. And yes, this is 89.0.

On 6/4/21, Daniel Wolak <danielwolak97@hotmail.com> wrote:
I am by no means an expert, but assuming this issue is the same
Mozilla is already aware of this and there are several comments that
explain the issue in more detail.

A possible fix is also mentioned.

See here:

https://na01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fbugzi
lla.mozilla.org%2Fshow_bug.cgi%3Fid%3D1714212&amp;data=04%7C01%7C%7C6b
5474c1ff9d4c01986308d92777a219%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%
7C0%7C637584217029042654%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiL
CJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&amp;sdata=gceGbaJ
IWR7aVl3TeJa44c%2BNYXP9XYJ8n2HgEF5iK2o%3D&amp;reserved=0


Hth a bit,


Daniel


On 2021-06-04 12:32 p.m., Soronel Haetir wrote:
I am experiencing exactly the issue you describe. I took the time to
examine the UIA tree with an accessibility test tool and while the
menu and toolbar buttons show up as normal there is simply no node
for the page content.


On 6/4/21, Mario <mrb620@hotmail.com> wrote:
on occasion, I will use Firefox to browse a website, and recently it
was upgraded to version 89.0. now I find that after starting FF and
browsing to a website using JAWS 2020,I am not able to navigate any
website even though it's home page is open.

has anyone experience this, and any fixes for this problem? and
please don't tell me to use another browser.
















--
Soronel Haetir
soronel.haetir@gmail.com
























.


Mario
 

I experienced the problem whether I used JAWS, NVDA, or Narrator. because of this, I suspected there was a glitch with Firefox.

-------- Original Message --------
From: JM Casey [mailto:jmcasey@teksavvy.com]
Subject: browsing with Firefox 89
Date: Friday, June 4, 2021, 5:04 PM
To: <main@jfw.groups.io>
That may be true, but I wouldn't automatically assume problems are occurring because of an older JAWS version. Many of us are not using the latest JFW and most things work just fine, and there is often something you can do on the application end of things to make stuff work better. In this case, I don't think the problems with Firefox are related to jAWS in any way -- but I'll know for sure within a few days, probably.


-----Original Message-----
From: main@jfw.groups.io <main@jfw.groups.io> On Behalf Of Lino Morales
Sent: June 4, 2021 01:42 PM
To: main@jfw.groups.io
Subject: Re: browsing with Firefox 89

Well your best bet is use JAWS 2021. If you can't afford to upgrade yes you should use another browser such as Edge chromium. Sorry, but you run into these things when someone is still running older versions of JAWS.

On 6/4/2021 12:11 PM, Mario wrote:
on occasion, I will use Firefox to browse a website, and recently it
was upgraded to version 89.0. now I find that after starting FF and
browsing to a website using JAWS 2020,I am not able to navigate any
website even though it's home page is open.

has anyone experience this, and any fixes for this problem? and please
don't tell me to use another browser.
















.


John Covici
 

I am using the nightly build and it seems much better, some
strangeness, but nothing like before. I may try the firefox fission
to see what happens.

On Fri, 04 Jun 2021 19:50:48 -0400,
Mario wrote:

I experienced the problem whether I used JAWS, NVDA, or
Narrator. because of this, I suspected there was a glitch with
Firefox.

-------- Original Message --------
From: JM Casey [mailto:jmcasey@teksavvy.com]
Subject: browsing with Firefox 89
Date: Friday, June 4, 2021, 5:04 PM
To: <main@jfw.groups.io>
That may be true, but I wouldn't automatically assume problems
are occurring because of an older JAWS version. Many of us are
not using the latest JFW and most things work just fine, and
there is often something you can do on the application end of
things to make stuff work better. In this case, I don't think the
problems with Firefox are related to jAWS in any way -- but I'll
know for sure within a few days, probably.


-----Original Message-----
From: main@jfw.groups.io <main@jfw.groups.io> On Behalf Of Lino Morales
Sent: June 4, 2021 01:42 PM
To: main@jfw.groups.io
Subject: Re: browsing with Firefox 89

Well your best bet is use JAWS 2021. If you can't afford to
upgrade yes you should use another browser such as Edge
chromium. Sorry, but you run into these things when someone is
still running older versions of JAWS.

On 6/4/2021 12:11 PM, Mario wrote:
on occasion, I will use Firefox to browse a website, and recently it
was upgraded to version 89.0. now I find that after starting FF and
browsing to a website using JAWS 2020,I am not able to navigate any
website even though it's home page is open.

has anyone experience this, and any fixes for this problem? and please
don't tell me to use another browser.
















.






--
Your life is like a penny. You're going to lose it. The question is:
How do
you spend it?

John Covici wb2una
covici@ccs.covici.com